SITNI SIR

Neodoljivo na Vaš dom

Ukus koji će vas podsetiti

Tradicija pravljenja sira

Zašto loznički sir?

Tradicija pravljenja sira u Loznici ima viševekovnu istoriju. Veruje se da lozničani prave sir još od pojave prvih naseobina na obali Drine.

Loznički sir je  poznat po svom blagom, gotovo slatkom ukusu. Budući da svaki sir potiče od mleka, to znači da je Loznica prava mlečna oblast: njena bujna trava i umerena temperatura stvaraju idilične pašnjake, na kojima se krave osećaju kao za švedskim stolom.

Ne možete promašiti crno-bele kravice dok pasu, ako krenete na obilazak seoskih predela oko Loznice.

500g/1000g

Možete i sami da napravite kačkavalj ili

Da mi to uradimo umesto vas

Šest litara domaćeg punomasnog mleka kuvajte da vri 15 minuta, zatim sklonite sa ringle. 

Šerpu od 1-2 litara obložiti gazom, pa preko gaze sipati vruće mleko, preklopiti gazom, pa preko toga staviti neki težak predmet i tako držati nekoliko sati dok se potpuno ne ohladi. 

Kad se ohladi kačkavalj staviti na tanjir i držati ga u frižideru jedan dan na jednu stranu, a drugi dan ga okrenuti na drugu stranu da se suši. Što duže džite sir da stoji to će biti boljeg ukusa.

Ako želite aromatični sir i kačkavalj, pre nego što stavite u gazu da se cedi umešajte 1 kašiku domaćih suvih začina, sitno iseckan peršunov list i kašičicu origana.

Ali zašto bi to radili kada mi imamo već napravljen domaći kačkavalj za vas.

 

Za ljubitelje kačkavalja

Ukusan i zdrav proizvod

Kačkavalj predstavlja vrstu tvrdog sira koji je pretrpeo proces brze mlečno kisele fermentacije. Proizvodi se od kravljeg ili ovčijeg mleka ili od mešavine ovčijeg mleka s nemasnim kravljim. Kačkavalj je mlečni proizvod koji se proizvodi pretežno na Balkanskom poluostrvu. Prvobitno se proizvodio samo od ovčijeg mleka.

Još tokom dalekog 18. veka francuzi su bili poznati po 839 vrsta ovog sira. U Francuskoj je tradicija da se vino pije uz kačkavalj visoke masnoće. Kao strasni ljubitelji kačkavalja, francuzi su na poslednjem mestu u slučaju infarkta miokarda.

Kačkavalj od kravljeg mleka se odlikuje intenzivnijom žutom bojom, meke konzistencije, niže masnoće i većeg sadržaja vode. Boja u unutrašnjosti kačkavalja treba da je ravnomerna, kremasto žuta. Konzistencija kačkavalja na 15-18 stepeni treba da je čvrsto elastična. Previše tvrda, trošna ili mekana konzistencija je pokazatelj nekvalitetnog kačkavalja. Miris i ukus su prijatni, karakteristični za zreo kačkavalj, bez drugačijih nijansi.

Tehonologija proizvodnje ovog proizvoda usavršavala se tokom vekova. Sama tehnologija kiseljenja sira i nakon toga prelivanje vrelom vodom i soljenje poznata je još od davnina, jer ovaj proces povećava njegovu trajnost.

Kačkavalj sadrži do 32% masnoće, 26% belančevina, 2,5 – 3,5% organskih soli. U sastav ulaze i vitamini A i B. Bogat je i kalcijumom – mikroelementom krajnje neophodnim za učvršćivanje koštanog sistema, zuba i kostiju. Najveća vrednost proizvoda je što belančevine koje sadrže, su rastvorljive i skoro potpuno (98, 5%) usvojive od strane organizma. Tvrdi kačkavalj je kaloričniji, 100 g sadrži 208-400 kcal. Prema hranljivosti kačkavalj nadmašuje sir jer sadrži oko 10% više suve materije, 5% više masnoće i 3-4% više belančevina. Ima niži sadržaj vode, što ga čini i trajnijim proizvodom.

 
leptir
LOZNICKI SIR kackavalj 2

AKCIONARSKO DRUŠTVO

 • AD MLEKARA LOZNICA
  Ulica Prvog Maja bb, Loznica 15300, Srbija
 • Centrala + 381 (15) 871 - 824
 • Fax + 381 (15) 871 - 828
 • Email : mlekaraloz@mts.rs
 • PIB: 101561926
 • MB: 7299141
 • EPPDV: 131246627
 • Šifra delatnosti: 15510
 • Broj računa u poslovnoj banci: 160-7465-88

© MLEKARA LOZNICA All Rights Reserved